Izvještaj, Genbukan španjolski Taikai 2018


Mangetsu Dojo uz svoje ogranke iz Norveške, Švedske i Danske sudjelovao je na Genbukanovom internacionalnom seminaru (Taikai) koji se održavao u Španjolskoj u Barceloni od 18. do 21.10.2018. Organizirao ga je Shibu-Cho Jose-Luis Bravo, Renshi na Autonomnom sveučilištu Barcelona. Taikai je vodio Tanemura Soke koji je došao iz Japana sa svojim sinom Kotaro Shihanom. Tema seminara bila su dva stila. Stil brzog izvlačenja katane Mugen Shinto Ryu Iaijutsu, te slavni stil Takamatsu Senseia - Shinden Fudo Ryu Jutaijutsu. Sudjelovalo je preko 250 vježbača iz cijelog svijeta.

Prvi izazov na seminaru bile su Iaijutsu tehnike iz Mugen Shinto stila. Imali smo priliku vježbati zahtjevne pokrete mačem koji skrivaju mnogo detalja. Soke je prikazao primjenu formi za dublje razumijevanje, uz povijest Aizu klana. Veliki je značaj i posebnost ovog Iaijutsu stila koji koristi Aiki principe iz Daito Ryu Jujutsua. Navečer su bila polaganja za oružja iz Genbukan sistema gdje su polagači prikazali visoku razinu izvježbanosti. Navečer smo imali večeru za instruktore u predivnom restoranu u Barceloni. Večera je bila opuštena i zabavna u predivnom katalonskom ambijentu. Domaća kuhinja pokazala se vrhunskim kulinarskim iskustvom.


Ostale dane počeli smo vježbati pod vodstvom Sokea i Kotaro Shihana stil Shinden Fudo Ryu Jutaijutsu. Vrlo zahtjevne i učinkovite tehnike bile su vrlo opasne za vježbanje, te je na kraju uz iskustvo i organiziranost sve prošlo bez ozljeda uz energično vježbanje. Detalji i direktna Sokeova izvedba pokazale su koliko je Taisabaki i svaki točni pokret bitan za pravilno izvođenje tehnika. Soke je naglasio koliko je godina potrebno da se savladaju ove dragocjene tehnike i kako su ovi detalji sačuvani za sljedeće generacije preko majstora koji su najviše vježbali s Takamatsu Senseiem i to je prenijeli na Tanemura Sokea. Tanemura Soke zablistao je svojim iskustvom i neviđenom vještinom izvođenja tehnika koje žive u njemu u svakom pokretu. Soke je napomenuo kako je Shinden Fudo Ryu Ju-Taijutsu Takamatsu Senseiev "osnovni" borilački stil uz Takagi Yoshin Ryu. Učenja tih stilova preduvjet su za Togakure Ryu, Gyokko Ryu itd. Ovaj stil je Ninja Taijutsu / Jujutsu zato što je Takamatsu Senseiev učitelj bio Iga Ryu Ninja. Stil se razlikuje od Koppo ili Koshijutsu Karatea koji se može smatrati Ninja "Karateom". S tim borilačkim vještinama Takamatsu Sensei imao je mnogo iskustva stvarnih primjena protiv drugih borilačkih vještina ili Dojo izazivača itd. Od svoje najranije mladosti počeo je učiti ovaj stil. Soke je također naučio i ovladao ove stilove s 21 godinom.


U Amatsu Tatara govoru Soke je spominjao drevnu povijest čovječanstva te kako voditi uspješan i sretan život, pronalazeći svrhu i misiju za vlastiti život, te stvarajući utopiju za sve generacije koje dolaze. Imali smo priliku učiti istinsku umjetnost od borilačke vještine i kulturno oplemenjivanje iz drevnih razdoblja koje nosi univerzalnu i vječnu istinu za sva ljudska postojanja. Zadnji dan seminara bilo je ponavljanje svega podučavanog i intenzivna polaganja. Također smo imali priliku svakog dana Taikaia raditi zagrijavanje i rastezanje s Kyoshi instruktorima, što je bilo vrlo poučno i korisno.


Na kraju događaja imali smo predivan banket uz posebne goste zabavljače. Uživali smo u izvedbi Flamenka i divne zvukove španjolske gitare. Taikai je bio iznimno uspješan i sve pohvale organizatorima iz Genbukana Barcelone te svom osoblju na izvrsno obavljenoj organizaciji i trudu. Velika zahvala i svim članovima iz cijeloga svijeta koji su poduprli i uveličali ovaj događaj svojim prisustvom.


Ovaj Taikai je nezaboravno iskustvo uz drage ljude iz cijeloga svijeta u Barceloni, jednom od najljepših i najsrčanijih gradova u svijetu. Soke je iznimno zadovoljan prikazanom razinom svih vježbača i značajem za rast tradicionalnih borilačkih vještina Japana i kulture u cijelome svijetu. Cijeli događaj imao je veliku simboliku u duhovnom smislu i inspiraciji za buduća vremena.

Neven Kopčalić, Renshi

TERMINI TRENINGA

MANGETSU DOJO ZAGREB, Sokolgradska 28: 

Odrasli:

  • Utorak, 19:30 - 21:30 h
  • Četvrtak, 19:30 - 21:30 h
  • Nedjelja, 19:30 - 21:30 h

Djeca (6 - 12 godina):

  • Utorak, 18:00 - 19:15 h
  • Četvrtak, 18:00 - 19:15 h
  • Nedjelja, 18:00 - 19:15 h

VODITELJ ŠKOLE (Dojo-Cho): NEVEN KOPČALIĆ, RENSHI


MANGETSU DOJO ZAGREB, Sokolgradska 28: 

Odrasli:

  • Utorak, 19:30 - 21:30 h
  • Četvrtak, 19:30 - 21:30 h
  • Nedjelja, 19:30 - 21:30 h

Djeca (6 - 12 godina):

  • Utorak, 18:00 - 19:15 h
  • Četvrtak, 18:00 - 19:15 h
  • Nedjelja, 18:00 - 19:15 h

VODITELJ ŠKOLE (Dojo-Cho): NEVEN KOPČALIĆ, RENSHI


Kobudo klub „GENBUKAN MANGETSU DOJO“
10000 Zagreb, Sokolgradska 28
OIB: 52569597190

Copyright © 2008-2024 • Grandmaster Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei & Mangetsu Dojo, Croatia