O nama

Tanemura Soke dao je ime našoj školi Mangetsu (満月), što na japanskom znači "puni mjesec". Dojo (道場) znači mjesto gdje se vježba put, ali obično se odnosi na školu ili mjesto vježbanja određene umjetnosti.

Mangetsu Dojo je član slijedećih organizacija:

 • Amatsu Tatara World Federation
 • Genbukan World Ninpo Bugei Federation
 • Kokusai Jujutsu Renmei
 • Japan Kobudo/Koryu World Federation

 

O nama - Svrha i cilj Mangetsu Dojoa

 

Svrha ovog kluba jest iskreno vježbanje borilačkih vještina po danim programima za sve sisteme od Tanemura Shoto Senseia. Mangetsu Dojo je vodstvo svim učenicima za treniranje izvornih japanskih vještina, priprema za sudjelovanje na svim seminarima održavanim po cijelome svijetu, i konačno priprema za treniranje u Japanu u Honbu Dojou. Mangetsu Dojo je pod direktnim vodstvom Honbu Dojoa u Japanu.


Cilj osnivanja Kluba je promicanje, razvijanje, proučavanje, vježbanje, očuvanje i unapređivanje tradicionalnih borilačkih vještina - Kobudo, povijesti, kulture, filozofije, humanizma, duhovnosti itd. Namjera je da Klub podučava i brine se za svoje članove, u smislu ne samo podučavanim tehnikama samoobrane, već i tradicionalnim duhovnim učenjima, manirima i pravilnom ponašanju, etičkim i moralnim vrijednostima s posebnim naglaskom na zaustavljanje nasilja u bilo kojem obliku u svakodnevnom društvu, tako da članovi mogu iskusiti dobar život usklađen s društvom i prirodom.


Ninpo Bugei

U Mangetsu Dojou osnovno učenje proizlazi iz vještina zvanih Ninpo Bugei. Federacija ili škola se zove Genbukan, sa podfederacijom Kokusai Jujutsu Renmei. To je škola borilačkih vještina čiji je osnivač Shoto Tanemura Sensei, koji je nastavljač Takamatsu Sensei linije, ali i drugih velemajstora. Ovdje se ne vježba samo jedan stil borilačke vještine, npr. Karatedo ili Judo, već stilovi iz cijele povijesti Japana i njihovih oblasti, koje danas nazivamo Kobudo ili Koryu.


Bugei vještine danas su skoro izumrle, a sastojale su se od 18 kategorija ili dijelova. U Ninpou ih ima 36. 18 ih je egzoteričnih (vanjskih ili javnih) koje je svaki samuraj poznavao, na primjer goloruka borba, mačevanje, streličarstvo, vezanje užetom, koplje, luk i strijela, jahanje... koji se zovu Bugei Juhapan. Drugih 18 kategorija zvanih Ninja Juhakkei koje su ezoterične (unutrašnje ili tajne), mogli su učiti samo službenici, članovi  klana ili obitelji. Tu je spadalo duhovno oplemenjivanje (Seishin Tekikyoyo), tajne tehnike goloruke borbe zajedno s tajnim tehnikama svih oružja, medicina, strategija, astrologija, geografija itd. Osnovna tri dijela koja vježbamo na treningu po zasebnim nastavnim programima su:
1. Tai-Jutsu (tehnike obrane tijelom),
2. Bo-Jutsu (tehnike štapom) i
3. Biken-Jutsu (tehnike mačem).

Jujutsu

Pod Kokusai Jujutsu Renmei (Internacionalna Jujutsu federacija) vježbamo razne stilove tradicionalnog Jujutsu sa svrhom održavanja i prenošenja tradicije. Vježbamo u tradicionalnoj odjeći, ritualima prije borbe i u tradicionalnom duhu, na način na koji se vježbalo prije više od 500 godina. Ove tehnike su prave tehnike s bojnog polja kojima korijene možemo pratiti unatrag do razdoblja bogova, iako je većina stilova koji se vježbaju danas započela u petnaestom stoljeću. GWNBF i KJJR koriste standardno Kyu / Dan rangiranje zvanja, ali već nakon 7. Kyua student može proučavati tradicionalne Ryuha stilove u kojima je Tanemura Sensei Soke, i to po tradicionalnom Menkyo sistemu predaje počevši sa Kirigamiem, i onda od Shoden do Menkyo Kaiden zvanja.Koryu Karate

Uz sve ovo učimo u sklopu sistema i Koryu Karate, stari stil kineske šake. Ovo je poseban sistem koji se bazira na tehnikama udaranja, blokiranja, napada vitalnih točaka i lomljenja kostiju. Koryu Karate je vrlo koristan za samoobranu jer je stvoren kroz iskustvo u stvarnim borbama i samo one tehnike koje su omogućile sigurnu pobjedu zadržane su kao tehnike. Tanemura Soke podučava ovaj karate sistem kao Danko-Jutsu, što znači kompletna obrana od protivnikovih tehnika. Koryu Karate sistem je baziran na stilovima koji najbolje predstavljaju način na koji se Takamatsu Sensei doista borio dok je bio živ. Danas Tanemura Soke dovršava misiju koju Takamatsu Sensei nije stigao dovršiti, a to je očuvanje i podučavanje slijedećih generacija u ovom vrhunskom karate sistemu koji se bazira na školama: Kijin Chosui Ryu Daken Taijutsu, Gikan Ryu, Tenshin Ryu Kenpo, itd.


Chugoku Kenpo

Tanemura Sensei je također poglavar za neke kineske vještine u Japanu koje je učio od Sato Kinbei Senseia i ostalih velemajstora. Tako da kroz jedinstveni nastavni program učimo i kineske vještine borbe: Pa Qua, Chin Na i Chi Kung. Pa Qua je posebna vještina temeljena na taoističkoj filozofiji cirkularnih promjena dualnih kozmičkih sila. Chin Na je kineska vještina koja je izvor i slična je japanskom Jujutsu, a temelji se također na izvrtanju zglobova, gušenju, imobiliziranju i kontroliranju protivnika. Chi Kung je unutarnja vještina koja se bavi finim energijama znanim kao Ki ili Chi.

 

Amatsu Tatara Bumon Shumon

Zadnje ali i najvažnije, Tanemura Sensei je nasljednik najstarijih svitaka u povijesti Japana koji datiraju 700 godina pr. Kr. Zovu se Amatsu Tatara Bumon Shumon. To je najuzvišenije tajno učenje o borbenim i duhovnim znanostima. Izvorno su ova učenja bila namijenjena samo za velemajstora ili posebne svećenike. Ali danas nam je omogućeno polaganje i napredovanje u duhovnim tradicionalnim učenjima Amatsu Tatara od početnog do majstorskog nivoa.

TERMINI TRENINGA

MANGETSU DOJO ZAGREB, Sokolgradska 28: 

Odrasli:

 • Utorak, 19:30 - 21:30 h
 • Četvrtak, 19:30 - 21:30 h
 • Nedjelja, 19:30 - 21:30 h

Djeca (6 - 12 godina):

 • Utorak, 18:00 - 19:15 h
 • Četvrtak, 18:00 - 19:15 h
 • Nedjelja, 18:00 - 19:15 h

VODITELJ ŠKOLE (Dojo-Cho): NEVEN KOPČALIĆ, RENSHI


MANGETSU DOJO ZAGREB, Sokolgradska 28: 

Odrasli:

 • Utorak, 19:30 - 21:30 h
 • Četvrtak, 19:30 - 21:30 h
 • Nedjelja, 19:30 - 21:30 h

Djeca (6 - 12 godina):

 • Utorak, 18:00 - 19:15 h
 • Četvrtak, 18:00 - 19:15 h
 • Nedjelja, 18:00 - 19:15 h

VODITELJ ŠKOLE (Dojo-Cho): NEVEN KOPČALIĆ, RENSHI


Kobudo klub „GENBUKAN MANGETSU DOJO“
10000 Zagreb, Sokolgradska 28
OIB: 52569597190

Copyright © 2008-2024 • Grandmaster Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei & Mangetsu Dojo, Croatia