Chugoku Kenpo - Pregled

chugoku-kenpo.png

Chugoku Kenpo (Kineski način šake)

 

Chugoku Kenpo sačinjava još jedan dio Kokusai Jujutsu Renmei nastavnog programa.
Zašto su kineske borilačke vještine uključene u japanski sistem?

tanemura-liziming-sato.jpg
Zato jer mnoge japanske vještine imaju korijen u kineskim sistemima, čak ih je i Takamatsu Sensei vježbao na veliko da bi potpuno razumio njihovu povezanost i korisnost. Nakon što je Takamatsu Sensei zadobio poštivanje kao istinski Kobudo (tradicionalne borilačke vještine) stručnjak, bio je u mogućnosti biti prijatelj i učiti od majstora iz ostalih azijskih zemalja. Majstor Cho Su Long (orginalni Shaolin Kung Fu) i Majstor Kim (stari stil osamnaest koreanskih borilačkih vještina) bila su samo dvojica od veličanstvenih učitelja koji su pridodali dubini i raznolikosti borilačkom znanju Takamatsu Senseia.

tanemura-chugoku-kenpo.jpg

Slično tomu, Sato Kinbei Sensei proveo je mnogo godina u Kini i Tajvanu. Nažalost, zbog političkih tenzija u to vrijeme (1940-te), stvari su bile malo drugačije nego kada je Takamatsu Sensei bio tamo, i u nekim situacijama je bilo dosta teže. Sato Sensei je morao izdržati mnoge testove da bi uvjerio velike kineske majstore da ima iskrene namjere. Bio je iskren i na kraju su mu dopustili da primi najviša učenja.
 
Sato Senseieva posvećenost je bila toliko velika, da nakon povratka u Japan održavao je kontakt i doveo je svoje Chugoku Kenpo učitelje u Japan u nekoliko prigoda. Li Zi Ming Sensei i Wang Shu Jin Sensei bili su obojica dovedeni u "zemlju izlazećeg sunca" da bi podučavali. Majstor Wang je i ostao nekoliko godina u Japanu. Zbog svoje nepoljuljane posvećenosti Sato Kinbei Senseiu su dodijelili Velemajstorstvo slijedeće generacije (prva nekineska osoba koja je to uspjela).
 
Nakon dugogodišnjeg treniranja , Tanemura Sensei je dobio Velemajstorstvo 5. generacije direktno od Sato Denjina (poglavar) i Li Zi Minga. Tanemura Sensei podučava različite forme i vježbe vještine još od 1991. i konačno je organizirao korak po korak nastavni plan za studente svih nivoa vještine. Učenje Tanemura Senseia uključuje: Hakkesho (Ba Gua), Kiko (imperijalni Qi Gong), Kinnajutsu (Chin-na), kao i dosta drugih tajni unutrašnjih borilačkih vještina i iz kineskih i japanskih tradicija.


Chugoku Kenpo – Nastavni program

Chugoku Kenpo curiulum je organiziran u posebne stupnjeve koji su jednaki sa nekoliko Kyu stupnjeva. Drugačije je organiziran nego drugi sistemi zbog kineskog podrijetla.


Za više informacija na engleskom jeziku odite na www.genbukan.org